Andosa őszibarack

Az Andosa őszibarack a nektarin barackok egy fajtája, melyet Amerikában nemesítettek és a 60-as évektől került kereskedelmi forgalomba. A nektarin, vagy más néven csupasz, vagy kopasz barack a szilva és az őszibarack kereszteződéséből létrehozott fajta.

A nektarin fajták nagy népszerűségnek örvendenek, melynek oka elsősorban a kopaszságukban rejlik, vagyis abban, hogy nem molyhos a héjuk, mint az őszibarack esetében. Emiatt a barackszőrre allergiások is bártan fogyaszthatják, mert ebben az esetben a szőr miatti barack allergia nem okoz problémát. A nektarin, akárcsak az őszibarack, egy nagyon kedvelt, vitamindús gyümölcs nemcsak hazánkban, hanem az egész világon.

Andosa őszibarack jellemzői, gondozása

A nektarin fajták érési ideje körülbelül július közepétől szeptember közepéig érnek. Az Andosa gyümölcsei augusztus második felében szedhetők. Melyek nagy méretűek, gömb alakúak, melyek csúcsa bemélyedt, átlagosan 140 g tömegűek. Héjuk sárga, esetleg zöldessárga alapon 80%-ban sötétpiros fedőszínnel fedett. A gyümölcs húsa sárga, kemény, jó ízű, magvaváló, közepes méretű magokkal a belsejében.

Az Andosa fája közepes növekedésű, mely akár száraz, kopár területeken is megél, de elsősorban a meszes, lúgos talajok kedveznek a növekedésének. A jó víz elvezetésű talajt szeretik. Az időjárásnak megfelelően szükséges gondoskodni a vízellátásáról, mely törődést bő terméssel hálálja meg. Már a nektarin csemete beszerzése előtt érdemes gondosan megválasztani a helyét, mely lehetőleg fagymentes, napos hely legyen, bári a téli hideget jól bírja. Mint ahogy a szállítást és a tárolást is.

Metszése megegyezik az egyéb őszibarack fajták metszésével. Vagyis először már az ültetéskor is ajánlott visszavágni, ezt követően az 1-3 évben koronaalakító metszése szükséges, majd a 4. évtől minden év tavaszán fenntartó metszést kell alkalmazni. Ez utóbbi február végétől egészen április elejéig történhet, ha már nem fagy. Fontos, hogy minden évben visszametszésre kerüljenek a vesszők, különben felkopaszodik a fa és a terméshozam is visszaeshet.

Nektarin fajták

A nektarin fák általában erős növekedésűek, melyek fagyérzékenyek. Nagy termőképességűek. Rendszeresen bőven teremnek. Gyümölcseik általában jól szállíthatók, hosszan tárolhatók.

További nektarin fajták:

  • Caldesi
  • Flavortop
  • Fantasia
  • Independence
  • Mária Aurélia
  • Rubish
  • Snow Queen
  • Vénusz

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom