Babygold őszibarack

A Babygold őszibarack Amerikából származik, kereskedelmi forgalomba a 60-as évekbe került. Gumibarack néven is ismert, nemesítése elsősorban az ipari felhasználás szempontjából volt jelentős, mivel rendkívül jól tárolható és szállítható. Több fajtája is van, melyek mind a Redhaven őszibarack után érnek körülbelül 2-4 héttel fajtától függően. Az őszibarack fajták érése június közepétől akár október elejéig eltarthat, a gumibarackok főleg augusztusban érnek. Megkülönböztetünk ipari és étkezési célra termesztett őszibarackot. Ezeken belül is léteznek fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták.

Babygold őszibarack jellemzői

A Babygold termései augusztus közepétől a végéig érik. Középérésű, sárga húsú fajta.  Gyümölcsei gömb alakúak, közepes, illetve nagyobb méretűek, átlagosan 150 gr tömegűek. Sárgás, illetve narancssárgás alapszínű, pirossal tarkítva. Héja közepesen molyhos, húsa sárga színű, édes, finom aromás, nem magvaváló. Rendkívül jól tűri a raktározást, szállítást.

Talaj típusát tekintve főleg a jó vízgazdálkodású, humuszban, tápanyagban gazdag, kissé levegős talajban fejlődik a legjobban. Fája középerős növekedésű, virágai középidőben nyílnak. Rendszeresen és bőven terem.

Ültetéskori metszés, majd az első három évig korona alakító metszés szükséges, ezt követően minden év márciusa körül egy fenntartó metszés. A metszése minden évben ajánlott, melyet rendszeres és bő terméssel hálá meg. Alkalmazkodóképes fajta, mely a téli lehűlésekkel szemben ellenálló, azonban a tafrinára, levéllyukacsodásra, és a lisztharmatra is fogékony.

Babygold – gumibarack – felhasználása

Főleg befőttek, konzervek feldolgozására ajánlott, de frissen is fogyasztható, bár nem olyan lédús, zamatos, mint az egyéb őszibarack vagy nektarin fajták. azonnali fogyasztásra ajánlott. Azonban jól felhasználható levesekbe, süteményekbe, akár húsok mellé is. Az őszibarack egy rendkívül egészséges, vitamindús gyümölcs, melynek rendszeres fogyasztásával számos betegség is megelőzhető. Fontos figyelembe venni azonban, hogy az őszibarack jótékony hatása a szervezetre elsősorban nyers állapotban érvényesül

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom