Barack cukortartalma

A barack cukortartalma nem mondható kevésnek, ezért fogyasztása mindenképpen mértékletesen ajánlott. A gyümölcsök, alacsony, közepes és magas cukortartalommal bírnak. Ezek közül a barack cukortartalma a közepes tartományba esik. Igaz, hogy a gyümölcsök rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, ami miatt a fogyasztásuk rendkívül jótékonyan hat a szervezetre, azonban nem mindegy, hogy melyikből és mennyit fogyasztunk. Ezért is és főleg a cukorbetegségben szenvedőknek kell nagyon megnézni, hogy melyik gyümölcs mennyi cukrot tartalmaz. Bár egyébként sem árt tisztában lenni vele, ha másért nem, mert nem mindegyik illeszthető be egy fogyókúrás étrendbe.

Gyümölcsök cukortartalom szerinti csoportosítása:

Alacsony:

Közepes:

Közepes/Magas:

Magas:

 • mandarin
 • cseresznye
 • szőlő
 • gránátalma
 • mangó
 • füge
 • banán
 • licsi
 • szárított gyümölcsök

Barack cukortartalma 

Az őszibarack cukortartalma nem túl magas, azonban a benne található szénhidrát gyakorlatilag teljes egészében gyümölcscukor. Már napi 2-3 darab elfogyasztásával az őszibarack jótékony hatása igazán jól érvényesül a szervezet számára. A glikémiás indexe a közepes tartományban mozog – 42 -, de érdemes itt is a mértékletességre törekedni a fogyasztása során.

A glikémiás index egy olyan 1 és 100 közötti érték, amely megmutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Az étkezés során bevitt szénhidrátokból lebontott glükóz vagy más néven vércukor az emberi szervezet legfontosabb energiaforrása, amely a vérben keringve jut el a test, különböző pontjain található sejtekbe.

Szénhidrátok csoportosítása

A szénhidrátok 2 nagy csoportba sorolhatók:

 1. egyszerű szénhidrátok (pl. méz, fruktóz)
 2. összetett szénhidrátok (gabona, keményítőtartalmú zöldségek, hüvelyesek)

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet. Ezzel ellentétben a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, ezáltal pedig fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után. Érdemes ezért arra törekedni, hogy alacsonyabb glikémiás indexű ételek fogyasztását részesítsük előnyben.

https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/11-gyumolcs-ami-alig-tartalmaz-cukrot/svn0wgd

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom