Barack vitamin tartalma

A barack vitamin tartalma rendkívül magas, ezért is és a rendkívül finom zamatos íze miatt is nagyon népszerű gyümölcs hazánkban. Bár az őszi név arra utal, hogy korábban az érési ideje ősszel volt, de a számos nemesítésnek köszönhetően napjainkra már június közepétől szeptember közepéig is érnek a különböző őszibarack fajták. Vannak korai és kérei érésűek, szőrösek vagy kopaszok, magvaválók, vagy magjukat tartók, fehér vagy sárga húsúak, de mindegyik rendkívül zamatos, nap érlelte ízű finomság, melyből nem lehet eleget enni.

A barack vitamin tartalma

A barack rendkívül magas víz tartalmú 80-90%-a víz, így a szomjúságot is rendkívüli módon oltja. Az őszibarack kalória tartalma ennek köszönhetően sem túl magas. Nagyon jó élelmirost forrás, akárcsak az alma, vagy a körte.

Az energia tartalma: 100 g őszibarack kb. 209 kj/ 50 kcal, a glikémiás indexe körülbelül 42. Az 55-nél alacsonyabb GI-érték alacsonynak tekinthető. Az alacsony GI-értékű élelmiszerek fogyasztása elengedhetetlen, mind a súly, mind a vércukorszint szinten tartása szempontjából. 

Az őszibaracknak magas a vitamin tartalma főleg A-, B1-, B2-, C-vitamin található benne, illetve kálium, foszfor, magnézium, kén, vas, szelén, pektin, illetve cukrok (főként szacharóz). A vitaminoknak köszönhetően remek antioxidáns. Szelén tartalma miatt a változókorban lévő nőknek nagy segítség a hormon kiegyenlítődésben.  Jótékony hatásai nemcsak belsőleg, de külsőleg is rendkívül hasznosak. Már a kozmetika ipar is régóta felfedezte magának. Sokszor alkalmazzák pattanásos bőr kezelésére, bőrbetegségek megelőzésére. Magas víztartalmának köszönhetően fontos szerepe van a bőr hidratálásában is. Az őszibarackból arcpakolás is készíthető, mely rendszeres használatával a bőr rugalmasabbá, frissítőbbé, hidratáltabbá válik.  

A barack jótékony hatása a szervezet számára

Az őszibarack rendszeres fogyasztásával – mely 2-3 darab gyümölcsöt jelent naponta – számos betegség megelőzhető. Jótékony hatásai:

  • vértisztító
  • vizelethajtó
  • energiapótló
  • hashajtó
  • emésztést segítő
  • nyugtató
  • gyomorerősítő
  • gyulladáscsökkentő

Az őszibarack felhasználása

Az őszibarack elsősorban friss fogyasztásra rendkívül finom, de készíthető belőle befőttek, lekvár, ivólé, és akár barackpálinka is. Ezen kívül számosrecept alapanyaga is. A sütemények, desszert variációk különösen népszerűek e zamatos gyümölccsel készítve, de akár a húsokkal együtt is igazán különleges íz világú. Hazánkban az őszibarack népszerűsítésére Barackfesztivál is népszerűsíti ez a nagyon zamatos gyümölcsöt, ahol különleges őszibarack fajtákkal, és lekvár kóstolásokkal is várják a látogatókat a számtalan program mellett. 

https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/mitol-olyan-egeszseges-az-oszibarack/m18fqh7

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom