Barackfa

A barackfa általában alacsony termetű fa, jellegzetes koronalakkal. Legtermészetesebb alanya a saját magonca, a vadőszibarack, melyre oltott nemes fajták mindenféle talajon megélnek, és fagytűrőbbek is. Gyümölcse kerek, szabályos, a sárgától egészen a pirosig. Ízletes, lédús húsa teszi igazán kedveltté minden korosztály körében.
A bennük található vitaminok és magas ásványi anyag tartalom miatt az őszibarack jótékony hatása a szervezetre, már napi 2-3 darab barack rendszeres fogyasztása után érezteti hatását.

Barackfa fajták


Barackon belül megkülönböztetünk sárgabarackot, őszibarackot és kopasz barackot, vagy más néven a nektarin fajtákat.

Az őszibarack hús színe alapján lehet:

  • sárga húsú őszibarack (édesebbek, magasabb cukortartalommal, könnyebben szállíthatók)

Különbség van még a magvaváló és a maghoz kötött fajták között. A korai őszibarack fajták még nem magvaválóak, ezek friss fogyasztásra alkalmasak, míg a kései őszibarack fajták, már nagyobb termésűek és magvaválóak, ezekből készülnek a legfinomabb befőttek, lekvárok, dzsemek.
A sárgabarack, más néven kajszibarack felhasználásában vezet a gyümölcsök között. A hazai földeken termesztett gyümölcsök íze páratlan, főleg a belőle készült sok finomság.

Barackfa ültetése, gondozása

A barackfa ültetése tavasztól őszig történhet fagymentes időben, de szerencsés a tavaszi ültetése. Ugyanis nagyon kevés tartalékanyagot tárolnak, ezért, ha ősszel kerülnek elültetésre, akkor gyökérsebeik a tél folyamán – sőt már 8 foknál alacsonyabb hőmérsékleten is –, nem megfelelően gyógyulnak be. Keményebb tél esetén a facsemete gyökerei károsodhatnak, és tavasszal a fa nem hajt ki. Célszerű a facsemetét faiskolából beszerezni, és ha lehet azonnal elültetni. A szabad gyökerű csemetéket ültetés előtt ajánlott legalább fél-egy napra vízzel teli vödörbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótoljuk. A tavaszi ültetést is érdemes már akkor végezni, ha a fagyok elmúltak és a föld kiszáradt, de még rügyfakadás előtt be kell fejezni.

Barackfák metszése

Az őszibarack metszését már az ültetés előtt a gyökerek visszametszésével kell kezdeni, ügyelve arra, hogy a vékony, úgynevezett hajszálgyökereket egyáltalán nem szabad megvágni.

Az 1-3 évben koronaalakító metszés szükséges, majd a 4. évtől minden év tavaszán egy fenntartó metszés. Ezt érdemes február vége és április eleje között elvégezni, amikor már nem fagyos az idő és a rügyek még nem pattantak ki. A metszésére minden évben kellő figyelmet kell fordítani, mert ennek hiányában a fa felkopaszodik, és termésében is visszaesés várható.

Barackfa betegségei

Az őszibarack betegségei leggyakrabban a taphrina, a monília, a pszeudomonászos és a leukosztómás ágelhalás. Ritkább, de fontos betegségek a sztigmiás levélfoltosság, az őszibarackhimlő és az agrobaktériumos gyökérgolyva.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom