A barackos pite egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető sütemény, melyben az őszibarack zamatos, nap érlelete íze viszi a főszerepet. Nincs olyan alkalom, amelyen nem állná meg a helyét, legyen az egy vasárnapi ebéd utáni desszert, vagy akár egy vendégváró születésnap. Ha tortaformában sütjük akkor ugyanis kiváló születésnapi torta varázsolható belőle, és nemcsak őszibarack szezon idején. Készíthető bármely más gyümölcsből is, attól függően, hogy éppen mi érik. Tökéletes helyettesíthető az alábbi gyümölcsökkel is: sárgabarack, szilva, meggy, cseresznye, de vegyesen keverve is igazán harmonikus íz világú. A gyümölcsös piték két alkotóeleme a kellemes ízű és állagú tészta, és a mennyeien finom gyümölcs. 

Barackos pite recept

Hozzávalók a tésztához: 

  • 45 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só

 Hozzávalók a töltelékhez: 

  • 1 kg őszibarack meghámozva, kimagozva, felszeletelve
  • 1 tk fahéj
  • 1 marék búzadara
  • 1 darab kezeletlen citrom héja
  • 2 ek kristálycukor

Barackos pite elkészítése:

  1. Az előzőleg átszitált liszthez hozzákeverjük a sütőport, a csipet sót és a porcukrot.
  2. Ehhez hozzá kell adni a darabokra vágott vajat, a tojások sárgáját és a tejfölt is.
  3. Jól össze kell gyúrni az egészet, majd 20 percig pihentetni kell hűtőben.
  4. Ezt követően két részre vesszük a tésztát.
  5. Mindkét adagot lisztezett deszkán kinyújtjuk a sütőforma méretére (ez lehet kör alakú tortaforma, vagy piteforma is).
  6. A sütőformát ki kell vajazni, megszórni egy csipet liszttel és rásimítani az egyik kinyújtott tészta lapot.
  7. Meg kell szórni a búzadarával, (vagy darált dióval, esetleg zsemlemorzsával), hogy a gyümölcstől ne ázzon el a tészta.
  8. A meghámozott, kimagozott felszeletelt őszibarackot rá kell rakosgatni a tésztára.
  9. Ezután a fahéjat kikeverjük a cukorral és a citromhéjjal, nagyobb citrom esetén elég a fele héját lereszelni, és ezzel a keverékkel meg kell szórni a barackot, hogy mindenhova kerüljön.
  10. Beborítjuk a gyümölcsöt a másik kinyújtott tészta lappal, és pár helyen megszurkáljuk villával, hogy a gőz ki tudjon jönni. (Lehet rudakat is készíteni a kinyújtott tésztából, és rácsosan helyezni a barackok tetejére).
  11. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt aranysárgára sütjük.
  12. Ha kihűlt porcukorral, vagy fahéjas porcukorral még tovább ízesíthető.

https://izesetkek.blogspot.com/2011/08/oszibarackos-racsos-pite.html

Vissza a kategória cikkeihez