Barackpálinka

Hazánkban több helyen foglalkoznak barackpálinka főzéssel, de főleg a kajszibarackból készült pálinka a jellemző, az őszibarack pálinka a ritkaságok közé tartozik. A Gönci Barackpálinka az egyik leghíresebb a kajszibarackból készült pálinka, mely a hungarikumok listán is szerepel.

Hazánknak jelenleg nyolc földrajzi eredetvédett pálinkája van: Békési Szilvapálinka, Göcseji Körtepálinka, Gönci Barackpálinka, Kecskeméti Barackpálinka, Pannonhalmi Törkölypálinka, Szabolcsi Almapálinka, Szatmári Szilvapálinka, Újfehértói Meggypálinka.

A pálinka készítéséhez olyan gyümölcsöt használnak, melyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba a nem szép külsejük, esetleg mechanikai sérülések miatt, vagy mert túlérettek, de nem rothadtak.

A minőségi pálinka ízét és zamatát a tulipánformájú pohár emeli ki igazán, mely a nyelv alá vezeti a párlatot, ahol a legintenzívebben érzékelhetők a gyümölcsös aromák.

Barackpálinka őszibarackból

Az őszibarack pálinka igazi ínyencség, azonban az őszibarack fajták nem mindegyike alkalmas a pálinkafőzésre. A kései fajták inkább felhasználhatók erre a célra, mivel az aromájuk intenzívebb, melyet átvisznek a pálinkába, illetve több cukrot tartalmaznak, ami által nagyobb mennyiségű pálinka nyerhető ki belőle.

Frissen készítve színtelen, különlegesen tiszta, zamatos, őszibarack ízű és -illatú gyümölcspárlat. Alkoholtartalma 40%-50% v/v között is lehet. Azonban legalább 45% mellett a legfinomabb, legkifejezőbb az íze és illata. A legjobb őszibarack pálinka több őszibarack fajta összekeverésével érhető el. Vagy ha külön készülnek az eltérő érési idő miatt, akkor a kinyert pálinkák keverésével.

Őszibarack pálinka feldolgozásának folyamata

 • Betakarítás
  Először betakarításra kerül az érett gyümölcs, mely általában a fák alól kerül ki. Fontos, hogy csak az egészséges darabok kerüljenek begyűjtésre, azok is akkor, amikor a teljes érettségüket elérték. Ugyanis ilyenkor a legaromásabbak és ekkor tartalmazzák a maximális mennyiségű cukrot is.
 • Zúzás, magtalanítás
  A zúzást gépekkel végzik oly módon, hogy a magok megőrizzék épségüket. Általában el is távolítják a magokat, mert ha hosszabb ideig állnak a cefrében sok olyan összetevőt engednek ki magukból, melyek keserű illatot adnak a cefrének.
 • Alkoholos erjesztés
  E műveletet zárt erjesztőtartályokban végzik, az aromák és az alkohol elvesztésének elkerülése érdekében. Ilyenkor még kénsavat is használnak, hogy megakadályozzák az őrleményben lévő káros organizmusok elszaporodását.
 • A pálinka érlelése
  A pálinkát fa- vagy műanyag hordókban érlelik. Attól függően, hogy ez miben történik egy kisebb fahordóban vagy egy tartályban történik, más színt kap a végleges pálinka. A hordós érlelés nemcsak a pálinka színére, az aromákra is befolyással van. Fontos megőrizni az eredeti gyümölcszamatok elsődlegességét.

A pálinkák feldolgozásában a legújabb divat a vadgyümölcsökből készített párlat. A vad őszibarack például intenzívebb, izgalmasabb illat- és ízvilágú, mint a szelíd őszibarack esetében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom