Calred őszibarack

A Calred őszibarack egy kaliforniai származású fajta. Az őszibarack fajták érése június közepétől akár október elejéig eltarthat. A Calred egy későn érő fajta, szeptember közepétől egészen október elejéig érik. Megkülönböztetünk ipari és étkezési célra termesztett őszibarackot. Ezeken belül is léteznek fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták.

Calred őszibarack jellemzői

A Calred érési ideje szeptember közepétől a végéig tart. Az egyik legkésőbb érő, sárga húsú, magvaváló fajta.  Gyümölcse közepes méretű, alapszíne zöldes, piros fedőszínnel, mely kisebb arányú.  Finom ízű, friss fogyasztásra és befőzésre is alkalmas.

Calred ültetése

Ültetését szabad gyökerű facsemete esetén kora tavasszal (március-április), illetve ősszel (október-november) érdemes elvégezni. Konténeres facsemete esetén márciustól novemberig. Érdemes a szabad gyökerű csemetéket ültetés előtt legalább fél-egy napra vízzel teli vödörbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótoljuk.

Az ültető gödör legalább a gyökérzet kétszerese legyen, amit célszerű istállótrágyával megszórni és a földdel elkeverni beültetés előtt.

Bármely talaj típuson megél, de főleg a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag levegős talaj a megfelelő számára. Csapadékigénye nem magas, de hő és fényérzékeny növény. Közepes termőképességű fákat nevel.

Ültetéskori metszés, majd az első három évig korona alakító metszés szükséges, ezt követően minden év márciusa körül egy fenntartó metszés

Calred őszibarackok felhasználása

Friss fogyasztásra és befőttek, lekvárok készítésére egyaránt ajánlott. Ez az őszibarack fajta is felhasználható levesekbe, süteményekbe, akár húsok mellé is. Őszibarack befőtt és lekvár is készíthető belőle. Az őszibarack egy rendkívül egészséges, vitamindús gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával számos betegség is megelőzhető. Fontos figyelembe venni azonban, hogy az őszibarack jótékony hatása a szervezetre elsősorban nyers állapotban érvényesül. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom