Champion őszibarack

A Champion őszibarack hazánkban mindenhol ismert és kedvelt fajta, de külföldön alig-alig ismerik. A 19. század végén nemesítették Amerikában. Egy viszonylag későn érő fajta, mely hazánkban sokak szerint a legfinomabb, legízletesebb őszibarack. Az őszibarack fajták érése június közepétől akár október elejéig eltarthat.

Megkülönböztetünk ipari és étkezési célra termesztett őszibarackot. Ezeken belül is léteznek fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták.

Champion őszibarack jellemzői

A Champion érési ideje augusztus közepe-vége. A Redhaven őszibarack után érik körülbelül 20-22 nappal. Gyümölcse nagy, átlagosan 140 gramm körüli súllyal, szabályos gömb formával, bibepontja kiemelkedik, átmérője a 60 mm-t is eléri. Nagyon finom ízű, fehér húsú, magvaváló, a mag körül kissé pirosas, lédús őszibarack. Nagy gyümölcseinek a héja durván molyhos, éretten sárgásfehér színű, kis felületen kárminpiros fedőszínnel. Rosszul szállítható, nyomódásra érzékeny. Friss fogyasztásra és gyümölcslé készítésére is kiválóan alkalmas.

Fája erős növekedésű, felfelé álló koronát nevel. Későn termőre forduló, de az országban mindenütt biztonságosan termeszthető, rendszeresen és bőven termő fajta. Előnye, hogy rendszeresen és bőségesen terem, de hátránya, hogy nagyon későn fordul termőre. Virágai harang alakúak, korán nyílnak. 

Champion őszibarack ültetése, gondozása

A Champion csemeték ültetése is történhet szabad gyökerű-, illetve konténeres csemete által. Ültetését szabad gyökerű facsemete esetén kora tavasszal (március-április), illetve ősszel (október-november) érdemes elvégezni. Konténeres facsemete esetén márciustól novemberig. A szabad gyökerű csemetéket ültetés előtt ajánlott legalább fél-egy napra vízzel teli vödörbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességét pótolni lehessen. Célszerű az ültetés előtt a megfelelő napos, fagy védett helyet megkeresni a növény számára és akkora ültető gödröt ásni, mely legalább a gyökérzet kétszerese legyen. Ezt a gödröt pedig célszerű istállótrágyával megszórni és a földdel elkeverni beültetés előtt.

Talaj típusát tekintve jól alkalmazkodik, hazánkban bárhol jól megél és terem. A jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag levegős talajban pedig rendszeresen és nagyon bőven terem.  

A metszése megegyezik a többi őszibarack fajta metszésével:

  • Először ültetéskori metszés
  • 1-3 évben korona alakító metszés szükséges
  • majd a 4. évtől minden év márciusa körül egy fenntartó metszés.

Fontos, hogy minden évben kerüljön visszametszésre a fa, különben hamar felkopaszodhat és a terméshozama is erősen visszaeshet. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom