Dixired őszibarack fajta

A Dixired őszibarack fajta az egyik legkorábbi érésű, körülbelül a Redhaven őszibarack előtt két héttel érő, nagyon népszerű fajta, melyet Amerikában nemesítettek 1939-ben. Az őszibarack fajták érése június közepétől akár október elejéig eltarthat. Legkorábbi fajta a Dixired, amely igaz, nem magvaváló, mert friss fogyasztásra nemesítették ki, de igazi csemege az első tikkasztó nyári hetekben. Megkülönböztetünk ipari és étkezési célra termesztett őszibarackot. Ezeken belül is léteznek fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták.
 

Dixired őszibarack fajta jellemzői

A Dixired érési ideje július közepe. Gyümölcsei nagy méretűek átlagosan 110-130 gr tömegűek, akár 60 mm feletti átmérővel. A gyümölcsök formája gömb alakú, mely gyakran részaránytalan. Külső héja narancssárga, melyen 70-80%-ban intenzív piros fedőszín alakul ki, mely csíkozott és az érés során sötétbordóvá válik. Héja gyengén, vagy közepesen molyhos. Húsa sárga színű, kemény, lédús, nem magvaváló. Az íze kellemesen fűszeres-savanykás.


Dixired őszibarack fajta ültetése, metszése, gondozása

Ültetését szabad gyökerű facsemete esetén október 20. és március 20. között lehetséges ültetni, de csak fagymentes időszakban. Konténeres facsemete esetén egész évben ültethető, szintén fagymentes időszakban. Mivel a téli hideget közepesen tűri, érdemes fagytól védettebb helyre ültetni. A szabad gyökerű csemetéket ültetés előtt legalább fél-egy napra vízzel teli vödörbe ajánlott állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótoljuk.

Az ültető gödör legalább a gyökérzet kétszerese legyen, amit célszerű istállótrágyával megszórni és a földdel elkeverni beültetés előtt. A fák tövét tél előtt célszerű talajtakarással védeni, melyre a mulcs kiválóan alkalmas.

Középerős növekedésű fát nevel. Jó termőképességű fajta, de nem hoz minden évben egyenletesen bőséges termést. Ültetéskori metszés, majd az első három évig korona alakító metszés szükséges, ezt követően minden év márciusa körül egy fenntartó metszés. Érdemes időnként ritkítani is. 

Dixired őszibarack fajták felhasználása

Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott, de kiválóan alkalmas levesek, sütemények készítéséhez, akár húsok mellé is. Őszibarack lekvár is készíthető belőle. Az őszibarack egy rendkívül egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs, melynek rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Fontos figyelembe venni azonban, hogy az őszibarack jótékony hatása a szervezetre elsősorban nyers állapotban érvényesül

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom