Elberta őszibarack

Az Elberta őszibarack egy igen aromás gyümölcs, mely Amerikából származik. Az egész világon elterjedt, a legfontosabb fajták közé tartozott, Magyarországon is vezető fajta volt, hiszen fontos konzervipari alapanyag volt. Napjainkban már alig szaporítják. 

Az őszibarack fajták érése június közepétől akár október elejéig eltarthat. Az Elberta szeptember elején érik. Megkülönböztetünk ipari és étkezési célra termesztett őszibarackot. Ezeken belül is léteznek fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták.

Elberta őszibarack jellemzői

Az Elberta fajta augusztus végén, szeptember elején érik körülbelül 30-33 nappal a Redhaven őszibarack után. Korábban a Champion utáni legutolsóként termő fajta volt, manapság a nemesítéseknek köszönhetően, már van később érő őszibarack is.

Gyümölcse nagy, átlagosan 130 g tömegű, megnyúlt, kissé lapított gömb alakú. Pirossal mosott, zöldessárga alapszínű. Héja vastag, erősen molyhos. Húsa narancssárga, rostos, bő levű, magvaváló, a mag körül piros. Íze édes, közepes, gyakran kesernyés. Az áruvá készítést, szállítást jól tűri.

Fája középerős növekedésű, virágai harang alakúak, középkorán nyílnak. Viszonylag korán termőre fordul, és hozza nagy méretű gyümölcseit. Termőképessége nagy, de a fagyérzékenysége következtében terméshozama változó, ugyanis a téli lehűlésekre érzékeny. Tafrinára is fogékony.

Elberta őszibarack gondozása


Az Elberta gondozása megegyezik az egyéb őszibarack fajták gondozásával.

A facsemeték ültetése tavasszal vagy ősszel történhet a szabadgyökerű csemeték esetén, a konténeres facsemete márciustól novemberig ültethető, a fagymentes időszakok kivételével. A szabad gyökerű csemetéket ültetés előtt célszerű legalább fél-egy napra vízzel teli vödörbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótoljuk.

Az ültető gödör legalább a gyökérzet kétszerese legyen, amit célszerű istállótrágyával megszórni és a földdel elkeverni beültetés előtt. Majd beültetést követően alaposan belocsolni a csemetét.

Talaj típusát tekintve jól alkalmazkodik, de főleg a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag levegős talaj a megfelelő számára. Csapadékigénye nem magas, de hő és fényérzékeny növény, mely az öntözést rendszeres és bő terméssel hálálja meg. 

Ültetéskori metszés, majd az első három évig korona alakító metszés szükséges, ezt követően minden év márciusa körül egy fenntartó metszés.

Elberta őszibarack felhasználása

Friss fogyasztásra és konzervipari feldolgozásra egyaránt alkalmas. Gyakran kesernyés íze miatt azonban a konyhai felhasználása háttérbe szorult. Főleg őszibarackbefőtt és lekvár készítésére alkalmas.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom