Fehér húsú őszibarack

Ez az ízletes gyümölcs lehet sárga húsú, vagy fehér húsú őszibarack. Az őszibarack Kínából származó ízletes gyümölcs, mely mára az egész világon elterjedt, köszönhetően kiváló ízének és annak is, hogy számos helyen megél. A barackfa általában alacsony termetű fa, jellegzetes koronalakkal. Megkülönböztetünk őszi-, sárgabarack és kopasz barackot is, ez utóbbiak a nektarin fajták. Ezen kívül a barackok lehetnek magvaváló és nem magvaváló – vagyis magjukat tartó – fajták. Szőrösségük alapján is különbséget lehet tenni: mégpedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz, nektarin barackok.

Fehér húsú őszibarack jellemzői

A fehér húsú őszibarackok fogékonyabbak a betegségekre, könnyebben nyomódnak, de az ízük egyszerűen páratlan! Zamatos, lédús, ízletes gyümölcsök, melyek többnyire magvaválók, és felhasználásuk igen széles körű. Hiszen a friss fogyasztáson kívül alkalmasak őszibarackbefőtt készítésére, de lekvár, dzsem és ivólé is előállítható belőle. Sőt barackpálinka is, ha megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. Az őszibarack pálinka igazán ritkaságszámba menő illatos gyümölcspárlat, melyet érdemes megkóstolni, ha lehetőségünk van rá, ha máshol nem, akkor a Szatymazi Barackfesztivál standjai között.

Fehér húsú őszibarack fajták

  • Mariska -> július 15-től érik
  • Remény (lapos barack) -> július vége
  • Redhaven – > július vége – augusztus eleje
  • Maria Bianca -> augusztus eleje
  • Incrocio Pieri -> augusztus közepétől
  • Ford -> augusztus második fele
  • Champion -> augusztus vége
  • Michelini -> augusztus vége – szeptember eleje

Fehér húsú kopasz barackok

  • Snow Queen -> július közepétől érik
  • Caldesi 2000 -> július közepétől
  • Caldesi 2010 -> szeptember elejétől

Az őszibarackok legyen bármilyen héjúak rendkívül egészségesek, hiszen magas a bennük található ásványi anyag és vitamin tartalom. Ennek köszönhetően ez a gyümölcs nemcsak rendkívül finom, hanem az őszibarack jótékony hatása még a szervezetünkre is hat, ha rendszeresen fogyasztjuk. Már napi 2-3 darab barack rendszeres fogyasztás után érezteti hatását. Azért pedig, hogy télen se kelljen nélkülözni e zamatos gyümölcsöt, számos lehetőség van a befőzésére, de akár fagyasztására is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez