Ford őszibarack

A Ford őszibarack egy középérésű, augusztus elején érő fajta. Az őszibarack egy rendkívül egészséges gyümölcs, melynek jótékony hatásai a szervezetre régóta ismertek. Segít megőrizni a bőr szépségét, a haj és a köröm egészségét. Diétás étrendbe is kiválóan beilleszthető, mivel magas a víz- és rost tartalma, valamint erősíti a csontokat és a szívet.

A gyümölcs számos pozitív tulajdonsága mellett a barackfa is említésre érdemes, hiszen önmagában is egyedi színfoltja a kertnek. Tavasszal gyönyörű virágaival hódít, nyáron zamatos gyümölcsei kényeztetik az ízlelő bimbókat. Az őszibarack felhasználása igazán sokoldalú levesekbe, süteményekbe, akár húsok mellé is, azonban az őszibarack jótékony hatása főleg nyers állapotban érvényesül. 

Ford őszibarack jellemzői

Az érési ideje július végén, augusztus elején van, középérésű fajta. Gyümölcsei közép nagyok, majdnem teljesen kerek formájúak, átlagosan 100 gr tömegű, 50-60 mm átmérőjű, erősen molyhos. A színük zölsessárga, piros cirmossággal. Húsa zöldesfehér, félig magvaváló, a magja körül pirosas. Kellemesen édes-savanykás ízű.

Fái terebélyes koronát nevelnek, erős növekedésűek, melyek korán termőre fordulnak, ezért ajánlott hosszúra metszeni. Tél végén, tavasz elején kell minden évben megmetszeni a 4. évétől. Az előtt csak korona alakító metszés javasolt. Rendszeresen és bőven terem. Levele középnagy, széles lándzsa alakú. A vesszők erős világos és középlilás piros színűek. 

Bármilyen termőtalajon akár, száraz, kopár területeken is megél, de tápanyagban dús talajban, rendszeres öntözés mellett érzi igazán jól magát. Igen igénytelen, ellenálló, rendkívül edzett fajta, mely lisztharmatra, tafrinára kevésbé fogékony. Jól tűri a téli fagyokat. Mindenütt jól fejlődik és bőven terem. Jól szállítható és hosszan tárolható.

http://mkszn.hu/termekek/oszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

Címlap kép: Ford fajtájú őszibarack (forrás: http://kelenvolgyidiszfaiskola.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1200544)

error: Védett tartalom