Kései őszibarack fajták

A kései őszibarack fajták körülbelül augusztus közepétől egészen október elejéig érlelik a gyümölcseiket. Az őszibarack szezon a számos gyümölcs nemesítésnek köszönhetően már június közepétől egészen október elejéig kitart, mindenki nagy örömére, hiszen ez az egyik legnépszerűbb gyümölcs hazánkban. Az őszibarack vélhetően Kínából származik és viszonylag hamar nagyon népszerű gyümölccsé vált az egész világon.

Főleg zamatos íze miatt, illetve, mert rendkívül egészséges és a cukorbetegek is fogyaszthatják. Magas víz-, és rost tartalma miatt pedig a fogyókúrás étrendbe is beépíthető. Az őszibarack jótékony hatása már hosszú évszázadok óta ismert, hiszen a gyümölcs magas vitamin és ásványi anyag tartalma rendkívül pozitívan hat a szervezetre. Rendszeres fogyasztása mellett (napi 2-3 gyümölcs) pedig számos betegség megelőzhető.

Az őszibarack fajták között megkülönböztethetünk korai és kései őszibarack fajtákat. Ezeken belül pedig vannak fehér húsú, illetve sárga húsú fajtáik, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták is. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták.

Kései őszibarack fajták

A kései őszibarackok érési ideje augusztus közepétől október elejéig tart.

  • Babygold -> augusztus közepe – augusztus vége
  • Ford -> augusztus második fele
  • Champion -> augusztus vége
  • Michelini -> augusztus vége – szeptember eleje
  • Elberta -> augusztus vége – szeptember eleje
  • Calred -> október eleje

Kései nektarin fajták érési időkkel:

  • Flavortop -> augusztus közepe
  • Fantasia -> augusztus vége
  • Mária Aurelia -> augusztus vége
  • Vénusz -> augusztus vége – szeptember eleje

Kései őszibarackok felhasználása

A késői fajták a friss fogyasztáson túl a befőzések elődleges fajtái. Alkalmasak befőttek, lekvárok, dzsemek készítésére, le is fagyaszthatók, ezáltal gondoskodva a téli vitaminforrásokról. A lédús fajtákból készülhet ivólé, és a pálinkafőzés is egy feldolgozási mód, bár kétségtelen nem ez a leggyakoribb felhasználási módja a zamatos őszibarackoknak.

Friss fogyasztása mellett a konyhában is remekül felhasználható a különböző levesek, főételek, de leginkább a sütemények alapanyagaiként. elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak, és jellemzően sárga húsúak. Ezek a fajták pedig már magvaválóak, így a feldolgozásuk lényegesen könnyebb, mint a magvukat tartó fajták esetén.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom