Kopasz barack

A kopasz barack más néven nektarin, mely a szilva és az őszibarack kereszteződéséből létrehozott alfaja az őszibaracknak. Az őszibarack valószínűleg Kínából származik, de vannak olyan elméletek is, hogy Perzsiából – akárcsak a körte, bár ezt nem támasztják alá a kutatások. De tény, hogy bárhonnan származik is, gyorsan elterjedt az egész világon és mára az egyik legnépszerűbb gyümölcs lett. Ennek oka, a rendkívül finom ízében és abban is rejlik, hogy a nemesítéseknek köszönhetően a különböző fajták érési ideje is egészen tág határok közt mozog napjainkban. Az őszibarack fajták érési ideje – nevükkel ellentétben – már nem csak az őszi időszakra tehető, hanem június közepétől szeptember közepéig érnek a különböző fajták zamatos gyümölcsei.

Kopasz barack fa jellemzői, gondozása

A nektarin fajták érési ideje kicsit szűkebb, mint az őszibarack fajták esetén, ugyanis a kopsz barackok körülbelül július közepétől szeptember elejéig-közepéig. Rendkívül jól szállíthatóak és tárolásuk is hosszabb ideig lehetséges, mint az őszibarackok esetén. (Bár kivételt képez ez alól több fajta, pl. a Babygold őszibarack, mely főleg ipari felhasználásra nemesített fajta, és viszonylag hosszú ideig eltartható, jól szállítható.)

A nektarin fák bármilyen talajon akár, száraz, kopár területeken is megélnek, de elsősorban ezek is a tápanyagdús, jó víz elvezetésű talajt szeretik. Az időjárásnak megfelelően szükséges gondoskodni a vízellátásáról, mely a törődést bő terméssel hálálja meg. Már a nektarin csemete beszerzése előtt érdemes gondosan megválasztani a helyét, mely lehetőleg fagymentes, napos hely legyen.

Metszése megegyezik az őszibarack metszésével:

 • ültetéskori visszametszés
 • 1-3 évben koronaalakító metszés
 • 4. évtől fenntartó metszés minden év tavaszán (február végétől április elejéig fagymentes időben)

Fontos a vesszők visszametszése minden évben, különben a fa felkopaszodik és kevesebb termést hoz.

Kopasz barack fajtái

Elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak, de akár lekvár, dzsem, befőtt, ivólé alapanyagául is kiválóak.

Az alábbi nektarin fajták lelhetők fel hazánkban:

 • Andosa
 • Caldesi
 • Flavortop
 • Fantasia
 • Independence
 • Mária Aurélia
 • Rubish törpe fajta
 • Snow Queen
 • Vénusz

A legismertebb fajták talán az Andosa és a Flavortop.

Az Andosa gyümölcsei augusztus második felében érnek. Gyümölcse nagy, gömb alakú, átlagosan 140 g tömegű, héja sárga vagy néha zöldessárga alapon 80%-ban sötétpiros fedőszínnel fedett, húsa sárga, kemény, jó ízű, magvaváló, magja közepes.

A Flavortop fajta a termései augusztus közepén szedhetők. A gyümölcse nagy, 80 %-ban fénylő sötétpiros alapszínű, húsa sárga, a mag körül piros, kemény húsú, magvaváló, kiváló ízű, mutatós, közepes méretű maggal.

A kopasz barack fajták, akárcsak az őszibarack rendkívül egészségesek. Az őszibarack jótékony hatása a nektarinban is megvan, hiszen a vitamin és ásványi anyag tartalma mindkettőnek igen jelentős. Rendszeres fogyasztásukkal számos betegség megelőzhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom