Korai őszibarack

A korai őszibarack fajták a nevükkel ellentétben nem ősszel érnek. A számos őszibarack nemesítésnek köszönhetően az őszibarack szezon már június derekától egészen október elejéig kitart, a gyümölcsöt kedvelők nagy örömére. Az őszibarack vélhetően Kínából származik és viszonylag hamar nagyon népszerű gyümölccsé vált az egész világon. Ennek számos oka is van, többek között a rendkívül finom, zamatos íze, illetve, hogy nagyon egészséges.

Az őszibarack jótékony hatása már hosszú évszázadok óta ismert, hiszen a gyümölcs magas vitamin és ásványi anyag tartalma rendkívül pozitívan hat a szervezetre. Rendszeres fogyasztása mellett (napi 2-3 gyümölcs) pedig számos betegség megelőzhető, hiszen védi a szív és érrendszert, serkenti az emésztést, és a magas víztartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beilleszthető.

Az őszibarack fajták között megkülönböztethetünk korai és kései őszibarack fajtákat. Ezeken belül termesztenek ipari és étkezési célra is barackot. Melyeknek vannak fehér húsú, illetve sárga húsú fajtáik, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták is. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták.

Korai őszibarack fajták

A korai őszibarackok érési ideje június elejétől augusztus elejéig, közepéig tart.

Korai molyhos őszibarackok érési ideje:

  • Starcrest -> június vége – július eleje
  • Springrest -> július eleje
  • Piroska -> július közepe
  • Early Redhaven -> július közepe
  • Dixired -> július közepe
  • Royal Glory -> július közepe – vége
  • Regina -> július vége – augusztus eleje
  • Lapos barack – > július vége – augusztus eleje
  • Redhaven – > július vége – augusztus eleje
  • Suncrest -> augusztus közepe

Korai érésű nektarin barackok:

  • Ambra -> július elejétől
  • Snow Queen -> július közepétől
  • Caldesi 2000 -> július közepétől
  • Caldesi 2020 -> augusztus közepe
  • Flavortop -> augusztus közepe

Korai őszibarackok felhasználása

A korai fajták elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak, és jellemzően sárga húsúak. Rendkívül jól felhasználhatók levesekbe, húsok mellé, de leginkább sütemények alapanyaga a nyers fogyasztása mellett. Ezek a fajták még a magjukat is tartják, a később érők jellemzően a magvaváló fajták.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez