Mákos őszibarackos kiflirakottas

A mákos őszibarackos kiflirakottas, kicsit olyan, mint a mákosguba feltúrbózott változata. Készíthetjük friss őszibarackból a szezonban, de befőttből vagy konzervből is egész évben. Könnyen, gyorsan, egyszerűen elkészíthető, akár egy kiadós leves után is jó választás. 

Elkészítési idő: 1 és fél óra 1 adag: 685 kcal

Mákos őszibarackos kiflirakottas – recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 vajas (sima) kifli
  • 7,5 dl tej
  • 1 db kezeletlen héjú citrom
  • 1 vaníliarúd
  • 4 tojás
  • 4 dkg kristálycukor
  • 1 kis doboz őszibarack befőtt
  • 3 dkg vaj/margarin
  • 15 dkg darált mák
  • 5+5 dkg porcukor

A mákos őszibarackos kiflirakottas elkészítése:

  1. Először a kifliket ujjnyi vastagon felkarikázzuk, majd mély tálba szórjuk.
  2. A tejet felforraljuk és a megmosott citromból 2-3 ujjnyi héjat levágunk, a felhabosított vaníliarúddal és a belőle kikapargatott péppel együtt.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat habosra keverjük a kristálycukorral, majd apránként hozzászűrjük a tejet, felforrósítjuk, és a kiflire öntjük.
  4. Az őszibarackot leszűrjük, felkockázzuk.
  5. Vajjal/margarinnal kikenünk egy sütőtálat.
  6. A mákot összekeverjük 5 dkg porcukorral (ha már cukrozott, akkor nem kell) és a citrom maradék, reszelt héjával, felét a tálba szórjuk.
  7. Rásimítjuk a krémesre puhult kifli felét, megszórjuk a maradék mákkal és az őszibarackkal, majd betakarjuk a maradék kiflivel, és a tetejére kenjük-tördeljük a maradék vajat/margarint.
  8. 200 °C- ra előmelegített sütőben 30 percig, aranyropogósra sütjük.
  9. A tojásfehérjéket előbb 1 csipet sóval, aztán az apránként hozzáadott 5 dkg porcukorral kemény-fényes habbá verjük.
  10. A kiflirakottas tetejére simítjuk és további 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy kissé megpiruljon.

Langymelegen tálaljuk, de hidegen is pompás (ha kihűlt, szabályos kockákra vágható!) Felforrósított gyümölcsdzsemet vagy almakompótot kínálhatunk hozzá. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90szibarack

Vissza a kategória cikkeihez