Tartalomjegyzék
A mákos őszibarackos kiflirakottas, kicsit olyan, mint a mákosguba feltúrbózott változata. Készíthetjük friss őszibarackból a szezonban, de befőttből vagy konzervből is egész évben. Könnyen, gyorsan, egyszerűen elkészíthető, akár egy kiadós leves után is jó választás.
Elkészítési idő: 1 és fél óra 1 adag: 685 kcal
Mákos őszibarackos kiflirakottas – recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 vajas (sima) kifli
- 7,5 dl tej
- 1 db kezeletlen héjú citrom
- 1 vaníliarúd
- 4 tojás
- 4 dkg kristálycukor
- 1 kis doboz őszibarack befőtt
- 3 dkg vaj/margarin
- 15 dkg darált mák
- 5+5 dkg porcukor
A mákos őszibarackos kiflirakottas elkészítése:
- Először a kifliket ujjnyi vastagon felkarikázzuk, majd mély tálba szórjuk.
- A tejet felforraljuk és a megmosott citromból 2-3 ujjnyi héjat levágunk, a felhabosított vaníliarúddal és a belőle kikapargatott péppel együtt.
- A tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat habosra keverjük a kristálycukorral, majd apránként hozzászűrjük a tejet, felforrósítjuk, és a kiflire öntjük.
- Az őszibarackot leszűrjük, felkockázzuk.
- Vajjal/margarinnal kikenünk egy sütőtálat.
- A mákot összekeverjük 5 dkg porcukorral (ha már cukrozott, akkor nem kell) és a citrom maradék, reszelt héjával, felét a tálba szórjuk.
- Rásimítjuk a krémesre puhult kifli felét, megszórjuk a maradék mákkal és az őszibarackkal, majd betakarjuk a maradék kiflivel, és a tetejére kenjük-tördeljük a maradék vajat/margarint.
- 200 °C- ra előmelegített sütőben 30 percig, aranyropogósra sütjük.
- A tojásfehérjéket előbb 1 csipet sóval, aztán az apránként hozzáadott 5 dkg porcukorral kemény-fényes habbá verjük.
- A kiflirakottas tetejére simítjuk és további 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy kissé megpiruljon.
Langymelegen tálaljuk, de hidegen is pompás (ha kihűlt, szabályos kockákra vágható!) Felforrósított gyümölcsdzsemet vagy almakompótot kínálhatunk hozzá. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90szibarack
Vissza a kategória cikkeihez