Nektarin fajták

A nektarin fajták a szilva és az őszibarack kereszteződéséből létrehozott fajták, melyek igazán nagy népszerűségnek örvendnek. Ennek elődleges oka, hogy nem molyhosak, éppen ezért a barack allergia is sokkal kevésbé lép fel, mivel aki csak a szőrre érzékeny, annak ez a fajta barack nem okoz problémát. A nektarin, akárcsak az őszibarack, egy nagyon kedvelt, vitamindús gyümölcs nemcsak hazánkban, hanem az egész világon. Az őszibarack valószínűleg Kínából származik, de vannak olyan elméletek is, hogy Perzsiából – akárcsak a körte, de ezt kutatások nem támasztják alá. Bárhonnan is származik, elterjedt és nagyon népszerű gyümölcs az egész világon.

Nektarin fa jellemzői, gondozása

A nektarin fajták érési ideje kicsit szűkebb, mint az őszibarack fajták esetén, ez utóbbiak ugyanis egészen június elejétől, akár október közepéig hozhatják gyümölcseiket. A kopasz barack fajták gyümölcsei jellemzően július közepétől, szeptember elejéig-közepéig érnek.  A nektarin fák bármilyen talajon akár, száraz, kopár területeken is megélnek, de elsősorban ezek is a tápanyagdús, jó víz elvezetésű talajt szeretik. Az időjárásnak megfelelően szükséges gondoskodni a vízellátásáról, mely törődést bő terméssel hálálja meg. Már a nektarin csemete beszerzése előtt érdemes gondosan megválasztani a helyét, mely lehetőleg fagymentes, napos hely legyen.

Visszavágását először már az ültetéskor is ajánlott megejteni. Ezt követően az 1-3 évben koronaalakító metszése szükséges, majd a 4. évtől minden év tavaszán fenntartó metszést kell alkalmazni. Ez utóbbi február végétől egészen április elejéig történhet, ha már nem fagy. Fontos, hogy minden évben visszametszésre kerüljenek a vesszők, különben felkopaszodik a fa és a terméshozam is visszaeshet.

Nektarin fajták

A nektarin fák általában erős növekedésűek, melyek fagyérzékenyek. Nagy termőképességűek. Rendszeresen bőven teremnek. Gyümölcseik általában jól szállíthatók, hosszan tárolhatók.

 • Andosa
  Gyümölcsei augusztus második felében érnek.

  Gyümölcse nagy, gömb alakú, átlagosan 140 g tömegű, héja sárga vagy néha zöldessárga alapon 80%-ban sötétpiros fedőszínnel fedett, húsa sárga, kemény, jó ízű, magvaváló, magja közepes.
 • Caldesi
  Fajta függően Caldesi 2000 – július közepétől érik, Caldesi 2020 – augusztus közepétől

  A terméseik középnagy méretűek, megnyúlt asszimmetrikus alakúak, alapszínük zöldes fehér, de 90%-ban fényes pirossal fedett, kemény, fehér húsú, időnként pirosas színeződéssel, lédús, félig magvaváló, ízük a fehér húsú őszibarackokéhoz hasonló, finom, jól szállítható, tárolható.
 • Flavortop
  Gyümölcsei augusztus közepén szedhető.

  Gyümölcse nagy, 80 %-ban fénylő sötétpiros alapszínű, húsa sárga, a mag körül piros, kemény húsú, magvaváló, kiváló ízű, mutatós, közepes méretű maggal.
 • Fantasia
  Gyümölcsei augusztus végén érnek.

  Gyümölcse nagy, átlagosan 140 g tömegű, kissé megnyúlt, oldalán lapított gömb alakú, héja kisebb arányban sárga, nagyobb részben, 80 %-ban piros, húsa aranysárga, mag körül pirosan erezett, magvaváló, jó ízű, szilárd állományú.
 • Independence
  Gyümölcse július vége- augusztus elején érik.

  A termése középnagy, 100 g tömegű, tojásdad alakú, sárga alapszínét 90 %-ban fénylő, élénk sötétpiros fedőszín borítja, húsa sárgás- fehér, a mag mentén vörösre színeződik, kemény, magvaváló, kellemes ízű, illatos.
 • Mária Aurélia
  Gyümölcsei augusztus közepén-végén szedhető.
  A gyümölcse középnagy vagy nagy méretű, sárga húsú, félig magvaváló, lédús, jó ízű.
 • Rubish törpe fajta
  Szeptember közepétől érő, kései fajta.

  Gyümölcse középnagy, megnyúlt gömb alakú, alapszíne sárga, nagyrészt fényes, sötétvörössel fedett, sárga húsú, lédús, édes-savas, ízletes.
 • Snow Queen
  Július közepétől érnek a gyümölcsei. Az egyik legkorábbi fajta.

  Termése középnagy méretű, enyhén megnyúlt alakú, alapszíne zöldessárga, de félig élénk pirossal borított, fehér, közepesen kemény húsú, lédús, magvaváló, kiváló ízű.
 • Vénusz
  Gyümölcsei körülbelül augusztus vége-szeptember elején szedhetők.

  Gyümölcse nagy, alakja kissé megnyúlt, tetszetős héjszíne túlnyomórészt piros színű, kisebb arányban sárga, húsa sárga, finom ízű, aromás, lédús, magvaváló.

Elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak, de akár lekvár, dzsem, befőtt, ivólé alapanyagául is kiválóak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom