Őszibarack befőzés

Az őszibarack befőzés számos gyümölccsel együtt az őszi munkálatok egyik fontos része, főleg azoknak, akik szeretnék a nyári, nap érlelte, zamatos ízét a téli hideg napokra is átvinni. Hiszen nincs is jobb annál, mikor a saját készítésű finomságok lekerülnek a kamra polcairól télen.

Érdemes az őszibarack szezon idejére tartogatni minden befőzéssel, aszalással kapcsolatos munkálatokat, annál is inkább mivel ilyenkor jóval kedvezőbb áron tudunk mindenhez hozzájutni. Az őszibarack fajták között is van, ami alkalmasabb a befőzésre, van, ami inkább lekvár készítésére. Nagy örömünkre már júliustól érik és még akár szeptemberben is lehet szerencsénk hozzá. Ha őszibarack fát ültet érdemes mindenféle fajtát ültetni a koraitól a késeiig, akkor folyamatosan hozzá tudunk jutni a friss, zamatos gyümölcsökhöz. Az igazi pedig tényleg az, ami a fán érik meg.

Őszibarack befőzés télire

Hozzávalók:

 • 5 kg őszibarack
 • 3 liter víz
 • 80 dkg cukor
 • 1 egész citrom
 • üvegek jól záródó fedőkkel

Elkészítése:

 1. A barackokat meg kell mosni, meghámozni, kimagozni és kisebb darabokra vágni. Könnyebben meghámozható, ha előtte forrásban lévő vízbe dobjuk és áttesszük hideg vízbe.
 2. A meghámozott barackokat egy nagy edénybe kell tenni, annyi vizet önteni rájuk, hogy ellepje, és hozzákeverni a frissen facsart citrom levét. Ebben kell hagyni ázni 5-10 percig, így a barackok hónapok múlva is megőrzik szép, élénk színüket. 
 3. Ezután a gyümölcsöket a ki kell szedni a vízből és az előzőleg alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe kell rakni szorosan egymás mellé. 
 4. A citromos levet fel kell melegíteni hozzá adni a cukrot és felforralni.
 5. Ezt a szirupot kell az üvegekbe sorakoztatott barackokra önteni. A lé lepje el teljesen a barackokat.
 6. Az üvegeket jól le kell zárni a tetőkkel. 
 7. A befőttesüvegeket egy nagy lábosba kell tenni (konyharuhát, vagy bármilyen ruhát célszerű a lábos aljára tenni, és erre az üvegeket, hogy nehogy megtörjenek az üvegek) és felönteni vízzel az üvegek háromnegyedéig vízzel és fel kell tenni főzni. A gyöngyöző forrástól számítva 30 percig gőzölni kell, majd hagyni a vízben kihűlni.
 8. Ha kihűlt, le kell törölni az üvegeket és aztán már mehetnek is a hűvös, sötét kamra polcaira.

Az őszibarack jótékony hatása leginkább nyersen fejti ki hatását, de befőttként fogyasztva is nagyon szeretjük. Így is rendkívül sok étel alapja lehet, nem csak frissen fogyasztva. Megfelelő tárolás mellett több évig is megőrzi harsány színét, de garantáltan nem fog annyi ideig kitartani!

http://www.mindmegette.hu/kategoria/tipus/befozes/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom