Őszibarack betegségei

Az őszibarack betegségei leggyakrabban a taphrina, a monília, a pszeudomonászos és a leukosztómás ágelhalás. Ritkább, de fontos betegségek a sztigmiás levélfoltosság, az őszibarackhimlő és az agrobaktériumos gyökérgolyva.

Az őszibarack Kínából származik és az egész világon elterjedt kedvelt, zamatos gyümölcsünk. Termesztése az utóbbi évtizedekben nagyon népszerű. Ízletes gyümölcsét mindenki kedveli, mely könnyen emészthető, és rendkívül egészséges. Fogyasztása az epe és az emésztőrendszeri betegségekben szenvedőknek is ajánlatos. Rendszeres fogyasztásával pedig számos betegség megelőzhető, hiszen az őszibarack jótékony hatása igazán sokrétű.

Az őszibarack hús színe alapján lehet:

  • sárga húsú őszibarack (édesebbek, magasabb cukortartalommal, könnyebben szállíthatók)
  • fehér húsú őszibarack (lédús, zamatos ízűek, de érzékenyebbek nyomódásra, betegségekre)

Különbség van még a magvaváló és a maghoz kötött fajták között. A korai őszibarack fajták még nem magvaválóak, ezek friss fogyasztásra alkalmasak, míg a kései őszibarack fajták, már nagyobb termésűek és magvaválóak, ezekből készülnek a legfinomabb befőttek, lekvárok, dzsemek.
A sárgabarack, más néven kajszibarack felhasználásában vezet a gyümölcsök között. A hazai földeken termesztett gyümölcsök íze páratlan, főleg a belőle készült sok finomság.

Őszibarack betegségei

Már a csemete beszerzésével figyelhetünk a betegségek megelőzésére. Fontos, hogy inkább rezisztens őszibarack fajtát telepítsünk, mely megbízható kertészetből származó garantáltan vírusmentes oltvány. Ültetéskor a gyökereket védeni kell a sebeken behatoló kórokozóktól. Erre legjobb bio megoldás a Polyversum gombaölő gombába történő bemártás. Az ágelhalásos betegségek sebeken keresztül fertőznek, ezért fontos metszéskor az eszközök fertőtlenítése és az utána történő fertőtlenítő sebkezelés, lemosó permetezés.

Tafrina:

A tafrinás levél fodrosodás az őszibarack egyik legsúlyosabb betegsége. Nagyon korán, már a rügyek kipattanásának időszakában (február végén, március elején) fertőzheti a fiatal lomblevélkéket. Főleg a hideg, csapadékos időjárás kedvez a kialakulásának és a fehér húsú fajták érzékenyebbek rá. Elvirágzás után a hőmérséklet emelkedésével alábbhagy a fertőzésveszély.

Monília:

Jellemző gutaütésszerű tüneteket produkál. A barack virágzása alatt, ha csapadékos az időjárás, akkor következhet be tömeges virágfertőzés, ami miatt a virágok és a friss hajtások is elszáradnak. Súlyosabb esetben pedig el is halhatnak az ágrészek. Seben keresztül fertőz, ezért fontos a beteg hajtásokat és múmiákat minél előbb eltávolítani és a sebeket kezelni. A tafrina elleni védekezés a monília ellen is hatásos, de fontos a termésritkítás és a gyümölcsmolyok elleni védekezés is.

Levéllyukacsosodás:

Ez a betegség is főleg a csapadékos tavaszokon okozhat súlyos károkat, mely következtében nyár végére jelentős lombvesztés következhet be. A védekezés ugyanaz, mint a tafrina és a monília ellen.

Levéltetvek:

Szintén az egyik legnagyobb kártevők a levéltetvek, a poloskák és a barack moly. Utóbbi kártevésének következtében a termés moníliás lesz. A gyümölcsök kis része a szúrásnyomok miatt a fán megrohad, de a leszedett, érett gyümölcsökben nincs hernyó. Jó megoldás permetezés helyett az ágvégek bemártása, de biológiai növényvédelem is szükséges lehet.

https://www.agrotrend.hu/gazdalkodas/kerteszet/a-sikeres-kajszi–es-oszibarack-termesztes-titkai

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom