Őszibarack csemete

Őszibarack csemete a legtöbb kertészetben elérhető igen széles kínálatban. Ugyanis az őszibarack rendkívül népszerű gyümölcs hazánkban, ami nagyrészt köszönhető annak, hogy az őszibarack szezon a nemesítéseknek köszönhetően egészen június közepétől szeptember végéig kitolódott. Pedig az őszi jelző is azt takarja, hogy korábban csak ebben az időszakban értek a gyümölcsök. Az őszibarack fajtáknak pedig nemcsak zamatos, illatos gyümölcsük miatt kedveltek, a jótékony hatásuk sem elhanyagolható. Főleg nyersen fogyasztva érvényesül az őszibarack jótékony hatása a szervezetre. Ennek érdekében érdemes rendszeresen napi 2-3 darabot is fogyasztani belőlük.  

Milyen legyen az őszibarack csemete 

Az őszibarack csemete kiválasztása, illetve vásárlása előtt érdemes eldönteni, hogy hová szeretnénk ültetni a fát, illetve mi célból. Az érési időszakot sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha van mód rá, szerencsés a korai fajtáktól a kései fajtákig úgy választani, hogy folyamatosan biztosítva legyen a nap érlelte zamatos gyümölcs.  

Ezen kívül pedig léteznek fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták. Egy csemete kiválasztása előtt ezeket mindenképpen érdemes figyelembe venni.

Őszibarack csemete vásárlása ültetése, gondozása

A vásárláskor érdemes arra figyelni, hogy a csemetének minél egyenesebb legyen a törzse, minél szabályosabb legyen az oltás forradása, ne legyen sérült a gyökérzete és egészséges legyen a törzse. Az ültetés előtt már figyeljünk a kertben a fényviszonyokat, széljárást, illetve, hogy az őszi fagy mely részeken hagy először dérfoltokat a növényeken vagy a gyepen. A gyümölcsfák döntő többsége meleg igényes, ezért célszerű őket szél- és fagyvédett helyre ültetni. A gyümölcsfa csemetéket szabad gyökerű, illetve konténeres kiszerelésben is meg lehet vásárolni. A konténeres gyümölcsfák nagy előnye a biztos eredés.

Őszibarack csemeték ültetése, gondozása


Ültetését szabad gyökerű facsemete esetén ősszel (október-november) vagy tavasszal (március-április) érdemes végezni, de mindenképpen fagymentes időszakban. Konténeres facsemete esetén az év bármely időszakában ültethetők, szintén a fagymentes időszakban. Ha nem ősszel kerül ültetésre, akkor talán egy kicsit gondosabban kell locsolgatni a fácskát, mivel könnyebben kiszáradhat. Mivel a téli hideget közepesen tűrik, érdemes fagytól védettebb helyre ültetni. A szabad gyökerű csemetéket ültetés előtt legalább fél-egy napra vízzel teli vödörbe ajánlott állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótoljuk.

Az ültető gödör legalább a gyökérzet kétszerese legyen, amit célszerű istállótrágyával megszórni és a földdel elkeverni beültetés előtt. A fagyérzékeny kajszit és őszibarackot gyakran ültetik tavasszal. A fák tövét tél előtt célszerű talajtakarással védeni, melyre a mulcs kiválóan alkalmas.

Az őszibarack napos, meleg fekvésben, tápanyag dús, meszes talajon fejlődik legjobban. Ugyan a meszet is tartalmazó talajokat kedveli, de a túlságosan sok mész is hátrányos a számára, az ilyen termőterületeken gyakori jelenség a levelek sárgulása, és a mézgásodás. A téli fagyokat jelentékenyebb károsodás nélkül átvészeli, annál nagyobb veszélyt jelent számára a kora tavaszi fagy, ami a korán fejlődő bimbókat teheti tönkre.

A szárazságot hosszabb időn keresztül nem viseli jól, ilyenkor szükséges az öntözése. Minden évben rendszeres metszést igényelÜltetéskori metszés, majd az első három évig korona alakító metszés szükséges, ezt követően minden év márciusa körül egy fenntartó metszés. Az őszibarackfák viszonylag rövid életűek, 20-25 éves korukra már annyira felkopaszodnak, hogy ki kell őket vágni.

https://en.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom