Őszibarack érése

Az őszibarack érése köszönhetően a nemesítéseknek, a nevével ellentétben már nem csak őszre tehető. Az őszibarack vélhetően Kínából származik és viszonylag hamar nagyon népszerű gyümölccsé vált az egész világon. Ennek egyik fő oka a rendkívül finom, zamatos ízében rejlik, míg a másik a nagyon egészséges mivoltában. Az őszibarack rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, hiszen a gyümölcs magas vitamin és ásványi anyag tartalma rendkívül pozitívan hat a szervezetre.

Megkülönböztetünk ipari és étkezési célra termesztett őszibarackot. Ezeken belül is léteznek fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták.

Őszibarack érése

Az őszibarack fajták érése június közepétől akár október elejéig eltarthat.

Molyhos őszibarackok érési ideje:

  • Starcrest -> június vége – július eleje
  • Springrest -> július eleje
  • Piroska -> július közepe
  • Early Redhaven -> július közepe
  • Suncrest -> augusztus közepe
  • Babygold -> augusztus közepe – augusztus vége
  • Ford -> augusztus második fele
  • Champion -> augusztus vége
  • Michelini -> augusztus vége – szeptember eleje
  • Elberta -> augusztus vége – szeptember eleje
  • Calred -> október eleje

Kopasz barackok – nektarin fajták érési ideje:

  • Ambra -> július elejétől
  • Snow Queen -> július közepétől
  • Caldesi 2000 -> július közepétől
  • Caldesi 2020 -> augusztus közepe
  • Andosa -> augusztus közepe
  • Flavortop -> augusztus közepe
  • Fantasia -> augusztus vége
  • Mária Aurelia -> augusztus vége
  • Vénusz -> augusztus vége – szeptember eleje

Őszibarackok felhasználása

Az őszibarack és nektarin fajták elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak, azonban vannak olyan fajták, amik pedig konzervipari-, illetve befőzésre, lekvár főzésre ajánlott fajták, ilyen például a Babygold, vagy más néven gumibarack. Azonban szinte mindre elmondható, hogy felhasználható levesekbe, süteményekbe, akár húsok mellé is. Az őszibarack egy rendkívül egészséges, vitamindús gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával számos betegség is megelőzhető. Fontos figyelembe venni azonban, hogy az őszibarack jótékony hatása a szervezetre elsősorban nyers állapotban érvényesül

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom