Őszibarack felhasználása

Az őszibarack felhasználása rendkívül széleskörű, emiatt főleg örömteli, hogy az őszibarack szezon igazán hosszúra nyúlik manapság. Az őszibarack neve ugyanis arra utal, hogy korábban ennek a gyümölcsnek az érési ideje főleg őszre esett. Őshazájának Perzsiát tartották, akárcsak a körte esetében, de ez nem bizonyított. Inkább valószínűsíthető, hogy Kínából származik, ahonnan viszonylag hamar elterjed ez egész világon.

Napjainkban a nemesítéseknek köszönhetően az őszibarack fajták már június elejétől egészen október közepéig érlelik különböző színű zamatos gyümölcseiket, melyek rendkívül ízletesek és még egészségesek is. Ugyanis a barack vitamin tartalma és a benne található ásványi anyagok is igen széleskörűek. Ez pedig a nektarin fajták – a kopasz barack fajták – esetén is igaz. Ennek köszönhetően az őszibarack jótékony hatása a szervezetre nagyon számottevő. A gyümölcs rendszeres fogyasztásával sokféle betegség megelőzhető, hiszen segítően hat az emésztésre, vizelethajtó, nyugtató, de még a bőrápolásban is aktívan részt vesz. 

Őszibarack felhasználása

Az őszibarack felhasználása is egészen sokoldalú, szerencsére befőzve a nyár zamatos ízeit télen sem kell nélkülöznünk. 

A legtöbb fajta alkalmas friss fogyasztás mellett különböző egyéb felhasználásokra is:

  1. Őszibarack befőzés

Leggyakrabban az őszibarackból befőtt készül, mely házilag és konzervipari felhasználás mellett is igaz. A házilag készített befőzés nagy előnye, hogy a saját ízlésünk szerint készíthetjük és tudjuk, hogy mit tartalmaz. Akár cukorral vagy anélkül és tartósítószerrel, vagy anélkül is készíthető.

  1. Őszibarack ivólé

Az ivólevek feldolgozása talán kevésbé népszerű, mint a befőtt, pedig néhány fajta, mely igazán lédús, kiváltképp alkalmas a finom nedű elkészítésére.

  1. Fagyasztás

Ha nem szeretnénk a befőzéssel fáradozni a fagyasztás egy igazán egyszerű módja a gyümölcs télire való eltevésének. Itt azonban számolni kell azzal, hogy a felolvasztott barack a magas víztartalma miatt a kemény állagát elveszti. (Sütemények díszítésére nem lesz alkalmas, de tökéletes levesekbe, pohárkrémekhez, vagy akár a kevert barackos sütibe)

  1. Pálinka

A pálinkafőzés őszibarackból nem olyan népszerű, mint a sárgabarack esetén, ezért ez ritkaságnak is mondható. Ha van lehetőségünk kóstolni – akár a Barackfesztivál program sorozata közepette – ne hagyjuk ki.

  1. Receptekhez

Az őszibarackos receptek igazán széleskörűek, egészen a levesektől a főételeken át a desszertekig. Az őszibarack gyümölcsleves is készíthető többféleképpen, akár tejszínesen, akár pudingosan, krémlevesként, vagy darabolt gyümölccsel. 

A főételek főleg a húsok mellé kínálnak recepteket, az egyik legismertebb talán a barackos hús, mely egy igazán gazdag ízvilágú remek, könnyed étel, ami nem utolsósorban igazán gyorsan elkészíthető.

A barackos desszertek kínálják a legnagyobb választékot, hiszen számos sütés nélküli kekszalapos, vagy akár sütőben sütött barackos pite recept közül válogathatunk. De készíthető pohárkrém, vagy barackos fagylalt is e zamatos gyümölcsből. 

http://www.itthonrol-otthonra.hu/oszibarack/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom