Őszibarack szezon

Az őszibarack szezon a számtalan nemesítésnek köszönhetően, a nevével ellentétben már nem csak őszre tehető. Azt feltételezték, hogy ez a népszerű gyümölcs Perzsiából származik – akárcsak a körte, de ezt kutatások nem támasztották alá. Sokkal valószínűbb, hogy az őszibarack Kínából származik és viszonylag hamar elterjedt az egész világon. Ennek egyik fő oka a rendkívül finom, zamatos ízében rejlik, míg a másik a nagyon egészséges mivoltában. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, hiszen a gyümölcs magas vitamin és ásványi anyagban egyaránt. Az őszibarack jótékony hatása a szervezetre pedig igazán sokoldalú.

Őszibarack szezon

Az őszibarack érése adja a szezont. A hazánkban megtalálható fajták már június közepétől -végétől érlelik zamatos gyümölcseit. Az egyik legkorábban érő őszibarack a Starcrest, a nektarin fajták közül pedig az Ambra, mely július elején érik. Még szeptember végén, október elején is találkozhatunk fán lévő gyümölcsökkel. Az őszibarack szezon ugyanis június közepétől egészen október elejéig eltarthat. A legkésőbb érő őszibarack fajta a Calred, mely gyümölcsei szeptember végétől szedhetők. Kopasz barackok közül a Vénusz az egyik legkésőbb érő fajta, mely augusztus végén, szeptember elején érik.

Megkülönböztetünk ipari és étkezési célra termesztett őszibarackot. Ezeken belül is léteznek fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták.

Őszibarackok felhasználása

Érdemes az őszibarack szezon alatt a zamatos gyümölcsből télire is elrakni, hiszen nincs is annál finomabb, mint mikor a téli hideg estéken a zamatos, nap érlelte gyümölcsből falatozhatunk. Az őszibarack és nektarin fajták elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak, de a legtöbb fajtából őszibarackbefőtt, ivólé, lekvár, vagy dzsem is készíthető. Azonban le is fagyaszthatjuk az őszibarackot, akkor tényleg csak magát a gyümölcsöt tesszük el télire minden nélkül. Arra érdemes figyelni, hogy a kiengedés során a magas víztartalma miatt a gyümölcs összeesik és levet enged, így már korlátozott ételekhez tudjuk használni, azonban elfalatozva is ízorgia az ízlelőbimbóknak.

Az őszibarack egy rendkívül egészséges, vitamindús gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával számos betegség is megelőzhető. Fontos figyelembe venni azonban, hogy az őszibarack jótékony hatása a szervezetre elsősorban nyers állapotban érvényesül

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom