Őszibarack

Az őszibarack Kínából származó kedvelt gyümölcs, mely mára az egész világon elterjedt. Számos fajtája ismert a nemesítéseknek köszönhetően. Az őszibarack a rózsafélék családjába tartozó fa termése, a növény rokona többi csonthéjasainknak, a mandulának, kajszibaracknak és szilvának. Az őszibarackokhoz sorolják a nektarin fajtákat is, melyek nem molyhos héjúak, hanem csupaszak, ezért különösen népszerűek a barackfogyasztók körében. A nektarin a szilva és az őszibarack kereszteződéséből létrehozott fajta.  

Az őszibarack a nevével ellentétben pedig nemcsak ősszel, hanem már június közepétől érik és egészen október közepéig érleli zamatos gyümölcseit. A legfinomabb nyári szomjoltó gyümölcs, talán csak a dinnye vetekszik a magas víztartalmával. Rendkívül finom az íze, mely ezen kívül nagyon egészséges is, hiszen a barack vitamin tartalma és a benne lévő ásványi anyagok is igazán jótékonyan hatnak a szervezetre. Rendszeres fogyasztása mellett a barack számos betegség megelőzésében is szerepet játszik. Valamint segít megőrizni a bőr szépségét, a haj és a köröm egészségét.

Továbbá az őszibarack az alábbi jótékony hatásokkal bír: 

  • vértiszító
  • vizelethajtó
  • energiapótló
  • hashajtó
  • nyugtató
  • gyomorerősítő

Őszibarack fajták jellemzői

Az őszibarack fajták választéka szinte átláthatatlan, mintegy 500 őszibarack és 300 nektarin fajtát termesztenek világszerte. Általánosságban elmondható, hogy minél később érő, és minél nagyobb szemű, annál ízletesebb a gyümölcs, s annál valószínűbb, hogy magvaváló. Minden időszakban érdemes viszont odafigyelni arra, hogy az éretten szedett gyümölcsök a legfinomabbak. 

Az őszibarackokat szokás megkülönböztetni az ipari és étkezési célra termesztés szempontjából. Vannak ugyanis olyan fajták, melyek elsősorban konzervipari felhasználásra nemesítettek. Ezeken kívül vannak fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok.

Újra hódít a hagyományos magyar fajta, a fehér húsú, nagy szemű Mariska, ami mindig biztos befutó. Sajnos a piacokon egyre kevésbé vannak kiírva a fajták nevei. A külföldi szállítmányokból inkább csak akkor érdemes vásárolni, ha a magyar barack már leérett, vagy még nem került piacra. Az olasz-francia eredetű sötét sárgahúsú „Red Top” ilyenkor jó szívvel ajánlható.

Őszibarack tárolása, tippek

A hűtő legalsó fiókjában az érett barackot nyugodtan eltarthatjuk 2-3 napig. Fogyasztás előtt pár órával viszont célszerű elővenni onnan, ugyanis a szobahőmérsékletű gyümölcsnek sokkal jobb az aromája. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt érdemes megmosni, különben a gyümölcsöt érő nedvesség kedvező feltételeket teremt a rothasztó gombáknak és egyéb mikroorganizmusoknak.
Az őszibarack a mélyhűtést is jól tűri, ezért nemcsak az őszibarack befőzés kerülhet számításba, ha a nyár ízeit élvezni szeretnénk a téli hideg napokon is. Érdemes a mélyhűtésnél arra figyelni, hogy ne egyben kerüljenek lefagyasztásra a gyümölcsök, mert akkor a kiolvasztáskor löttyedt lesz. Ajánlott inkább meghámozva vagy akár hámozatlanul és pürésítve kis porciónként lefagyasztani. Így kiolvasztás után is finom lesz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom