Piroska őszibarack

A Piroska őszibarack egy korai érésű fajta. Az őszibarack a világ számos helyén elterjedt, sok ezer fajtája ismert, évente akár 100 új fajtát is nemesítenek. Az őszibarack fajták érése június közepétől akár október elejéig elhúzódhat. Felhasználásuk tekintetében megkülönböztetünk ipari és étkezési célra termesztett őszibarackot. Ezeken belül léteznek fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták.

Piroska őszibarack jellemzői

A Piroska egy korai érésű, fehér húsú fajta. Az érési ideje július közepén van. Gyümölcsei közepes méretűek, kissé lapított gömb formájúak, átlagosan 80 gr tömegűek. A színük sárgásfehér, melyet csíkozott sötét rózsaszín fedőszín borít. Húsa fehér a héj alatt pirosas, közepesen kemény állományú. Éretten magvaváló, lédús, édesen fűszeres íz világgal

Jól alkalmazkodik a talaj típusokhoz, de leginkább a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag levegős talaj a megfelelő a növény számára. Csapadékigénye nem magas, de hő és fényérzékeny növény. Szükséges az öntözése. Rendszeresen és bőven terem.

Piroska őszibarackok felhasználása

Főleg azonnali fogyasztásra ajánlott. Ez az őszibarack fajta is felhasználható levesekbe, süteményekbe, akár húsok mellé is. Az őszibarack egy rendkívül egészséges, vitamindús gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával számos betegség is megelőzhető. Fontos figyelembe venni azonban, hogy az őszibarack jótékony hatása a szervezetre elsősorban nyers állapotban érvényesül

Az őszibarackot nemcsak belsőleg, hanem külsőleg a kozmetikaiparban is hasznosítják, hiszen magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt számos kozmetikai készítmény alapanyaga is. Rendszeres használata mellett a bőr hidratálttá, frissé, üdévé válik

Tipp: Barackos pakolás recept

Hozzávalók: 

  • 1 érett őszibarack
  • 2 evőkanál méz

Elkészítése:

  1. A barackot össze kell turmixolni, majd hozzákeverni a mézet.
  2. Ezután fel kell kenni az előzőleg megtiszított arcbőrre.
  3. Kb. 15-20 perc múlva le lehet mosni. Selymes, üde bőr a végeredmény.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

Címlap kép: Piroska fajtájú őszibarack (forrás: https://www.gyumolcsfaiskola.hu/fajtak/oszibarack-2)

error: Védett tartalom