Redhaven őszibarack

A Redhaven őszibarack az egész világon ismert és elterjedt fajta. Ennek oka abban is rejlik, hogy a barackok között szinte a legjobbak a tulajdonságai. Az őszibarack fajták érése június közepétől akár október elejéig eltarthat. Megkülönböztetünk ipari és étkezési célra termesztett őszibarackot. Ezeken belül is léteznek fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és nem magvaváló fajták. Szőrösségük alapján pedig lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták.

Redhaven őszibarack jellemzői

A Redhaven érési ideje július végétől egészen augusztus elejéig tart. Középkorai érésű, sárga húsú fajta.  Gyümölcsei nagy méretűek átlagosan 130 gr tömegűek, akár 60 mm feletti átmérővel. Oldalról lapított, kissé asszimetrikus gömb alakú. Héja közepesen molyhos, alapszíne sárga, a felület 60-70%-án csíkozott, mosott, sötétvörös fedőszín borítja. Húsa élénksárga, a mag körül vörös, közepesen szilárd, magvaváló.

Ültetését szabad gyökerű facsemete esetén kora tavasszal (március-április), illetve ősszel (október-november) érdemes elvégezni. Konténeres facsemete esetén márciustól novemberig. Érdemes a szabad gyökerű csemetéket ültetés előtt legalább fél-egy napra vízzel teli vödörbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótoljuk.

Az ültető gödör legalább a gyökérzet kétszerese legyen, amit célszerű istállótrágyával megszórni és a földdel elkeverni beültetés előtt.

Talaj típusát tekintve jól alkalmazkodik, de főleg a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag levegős talaj a megfelelő számára. Csapadékigénye nem magas, de hő és fényérzékeny növény, mely az öntözést rendszeres és bő terméssel hálálja meg. 

Ültetéskori metszés, majd az első három évig korona alakító metszés szükséges, ezt követően minden év márciusa körül egy fenntartó metszés. Alkalmazkodóképes fajta, mely jól ellenáll a téli hidegnek és kevésbé érzékeny a lisztharmat, illetve a tafrina fertőzésekre.

Early Redhaven őszibarack

Ez a fajta barack a Redhaven előtt érik néhány héttel, július közepén. Gyümölcse nagy, 130g tömegű, 60-70mm átmérőjű, alakja kissé megnyúlt gömb. Felülete közepes molyhos, narancssárga alapszínen 50-80%-ban csíkozott, mosott piros fedőszín alakul ki. Húsa sárga, közepesen kemény. Kevésbé savas, inkább édes, jó ízű fajta. Félig magvaváló.

Redhaven őszibarackok felhasználása

Főleg azonnali, friss fogyasztásra ajánlott. Ez az őszibarack fajta is felhasználható levesekbe, süteményekbe, akár húsok mellé is. Őszibarack befőtt és lekvár is készíthető belőle. Az őszibarack egy rendkívül egészséges, vitamindús gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával számos betegség is megelőzhető. Fontos figyelembe venni azonban, hogy az őszibarack jótékony hatása a szervezetre elsősorban nyers állapotban érvényesül. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom