Regina őszibarack

A Regina őszibarack fajta középérésű fajta, mely a Redhaven őszibarack fajtával egy időben érik. Erőteljes növekedésű, az egyik legfinomabb, legszebb őszibarack. Ennek a gyümölcsnek a legközelebbi rokona a mandula, kicsit távolabbi a szilva és a sárgabarack. Kevés az olyan házikert, amelyből hiányozna az őszibarack fa. Ez pedig annál inkább is lehetséges, mert – kevés kivételtől eltekintve – a védettebb kiskertekben az egész ország területén megélnek. Az őszibarack pedig magas vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően egy rendkívül egészséges gyümölcs. Rendszeresen fogyasztva az őszibarack jótékony hatása is érvényesül, ez leginkább nyers fogyasztás mellett, napi 2-3 barack elfogyasztásával érezteti hatását.

A Regina őszibarackok jellemzése

A gyümölcseinek tömege 150 gramm körüli, héja élénkpiros színű, narancssárga alapon 80-100%-os mértékben élénkpiros fedőszínnel borított, kissé molyhos. Húsa narancssárga színű, kemény, lédús, kiváló ízű. Gömb alakú gyümölcsének illata intenzív, magvaváló, magjai kis méretűek, a mag körül piros színű a gyümölcs húsa.

Ez a gyümölcs július végétől augusztus elejéig érik. Virágai harang alakúak, középidőben nyílnak. A gyümölcsfa erőteljes növekedésű, melynek vesszői véknyak. Közepes termőképességű.

Regina őszibarack fajta ültetése, metszése, gondozása

Fagyérzékeny, ezért ültetése előtt megfelelően kell kiválasztani a helyét, mely lehetőleg napfényes és fagymentes legyen. Ültetése szabad gyökerű facsemete esetén ősszel, vagy tavasszal lehetséges, de csak fagymentes időszakban. Konténeres facsemete esetén egész évben ültethető, szintén fagymentes időszakban

A napos, alacsony hőmérsékletű, közepes vízigényű, közepes tápanyagú talajon terem jól. Igény szerinti öntözéséről gondoskodni kell. Ültetéskori metszés, majd az első három évig korona alakító metszés szükséges, ezt követően minden év márciusa körül egy fenntartó metszés. Érdemes időnként ritkítani is. Rendszeres metszést igényel, különben fája felkopaszodik, és nem terem jól. Betegségei lehetnek a tafrina, lisztharmat és levél lyukacsosodás is.

Regina őszibarack fajta felhasználása

Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott, de nagyon finom őszibarackbefőtt vagy lekvár is készíthető belőle. Levesek, sütemények alapanyaga is lehet, de a húsok mellé is kiváló. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom