Rezisztens őszibarack

A rezisztens őszibarack fajták a betegségekkel, kórokozókkal szemben ellenállóbbak.  A növények, – például a paradicsom, uborka vagy a paprika –, de a gyümölcsfák – így az alma, körte stb. – sokféle kártevőnek és kórokozónak van kitéve, melyek fertőzik, károsítják a növényt és sokszor annak pusztulásához is vezethetnek. A növénynemesítők folyamatosan azon dolgoznak, hogy olyan fajtákat is előállítsanak, melyek a kórokozóknak ellenállóbbak. Ezek a rezisztens fajták.

Őszibarack fajták betegségei

Az őszibarack legfontosabb betegségei a taphrina, a monília, a pszeudomonászos és a leukosztómás ágelhalás. Ritkább, de fontos betegségek a sztigmiás levélfoltosság, az őszibarackhimlő és az agrobaktériumos gyökérgolyva.

Az ágelhalásos betegségek sebeken keresztül fertőznek, ezért fontos metszéskor az eszközök fertőtlenítése és az utána történő ferőtlenítő sebkezelés, lemosó permetezés.

Tafrina:

Ez a levél fodrosodás az őszibarack legsúlyosabb betegsége. Nagyon korán, már a rügypikkelyek kipattanásának időszakában (február végén, március elején) fertőzheti a fiatal lomblevélkéket. Főleg a fehér húsúakat érinti a hideg, csapadékos tél végi, tavasz eleji időszakban. Elvirágzás után a hőmérséklet emelkedésével alábbhagy a fertőzésveszély. A védekezés alapja fertőzött hajtások eltávolítása, rezes, narancsolajos lemosó permetezés rügypattanás előtt.

Monília:

A nyári időszak alattomosan támadó betegsége. Az őszibarack moníliás betegsége a gyümölcsmúmiákban, és a fertőzött hajtásokban konídiummal telel át. Jellemzően gutaütésszerű tüneteket produkál. Ha a barack virágzása alatt csapadékos időjárás uralkodik, tömeges virágfertőzés következhet, ami miatt a virágok és a hajtások elszáradnak. Súlyos esetben a fiatal hajtások és ágrészek el is halhatnak. A gyümölcsöt sebeken keresztül fertőzi. A védekezéshez beteg hajtásokat és múmiákat el kell távolítani, a fertőzött sebeket kezelni. A tafrina elleni védekezés a monília ellen is hatásos, de fontos a termésritkítás és a gyümölcsmolyok elleni védekezés is.

Levéllyukacsosodás:

Az őszibarack sztigminás levéllyukacsosodása hűvös, csapadékos tavaszokon súlyos megbetegedést okozhat. A nyár végére jelentős lombvesztés következhet be. A védekezés ugyanaz, mint a tafrina és a monília ellen.

Levéltetvek:

Az őszibarack legnagyobb problémát okozó kártevői a levéltetvek, az újonnan érkezett poloskák és a barackmoly. Utóbbi esetnél a gyümölcsök kis része a szúrásnyomok miatt a fán megrohad, de a leszedett, érett gyümölcsökben nincs hernyó. A levéltetű főleg a kis fáknál okoz gondot. Erre elsődlegesen narancsolajos szerek használatosak biológiai növényvédelemnél. Jó megoldás lehet még permetezés helyett az ágvégek bemártása.  

Hogyan törekedhetünk a betegségek megelőzésére:

  • nagyon érzékeny fajtákat ne telepítsünk
  • garantáltan vírusmentes oltványokat szerezzünk be
  • ültetéskor a gyökereket védjük a sebeken behatoló kórokozóktól

Rezisztens őszibarack fajták

https://en.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom