Springcrest őszibarack

A Springcrest őszibarack egy amerikai nemesítésű fajta, mely 1969 óta van kereskedelmi forgalomban. Zamatos ízű, középérésű fajta. Hazánkban az őszibarack fajták érése június közepétől akár október elejéig eltarthat. Termelési cél szerint megkülönböztethető ipari és étkezési célra termesztett őszibarack. Ezeken belül is léteznek fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és nem magvaválók is. Még a szőrösségük szerint is lehet különbséget tenni, hiszen lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták. Az őszibarackok és a nektarinok is magas vitamin- és ásványi anyag tartalmuk miatt nagyon zamatos, egészséges gyümölcsök. Rendszeres fogyasztás mellett az őszibarack jótékony hatása is érvényesül, hiszen számos betegség megelőzhető általa. 

Springcrest őszibarack jellemzői

A Springcrest érési ideje július elején van. Redhaven őszibarack előtt érik körülbelül 22-24 nappal. Gyümölcse kicsi, közepes méretű, átlagos tömege 100 g, mely enyhén lapított gömb alakú, bibepontja bemélyedt.  

Felülete gyengén molyhos, sárga alapszínét 70-90%-ban sötétpiros, márványozott vagy csíkozott fedőszín takarja.

Húsa sárga, a csúcsnál pirosan erezett. Húsállománya szilárd, kissé savas, finoman ízletes, félig magvaváló fajta. Éretten félig magvaváló. Magja közepesen kicsi, gömb alakú. Érési idejében a legjobb gyümölcsminőséggel rendelkező fajta, szállítást jól tűri.

Springcrest őszibarackok ültetése, gondozása

Fája erős növekedésű, a hideget közepesen tűri, mindenképpen a kevésbé fagyveszélyes területre célszerű telepíteni. Fényigényes, a napos helyeket kedveli. Közepes vízigényű. Már a jó víz elvezetésű, közepes talajban is megfelelő növekedésű és terméshozamú, amit tápanyaggal dúsítva a terméshozam is növelhető. Az őszibarack legeredményesebben jó vízgazdálkodású, humuszban, tápanyagban gazdag, kissé levegős talajban fejlődik.

Virága rózsa alakú, korán virágzik. Érési idejében a legjobb gyümölcsminőséggel rendelkező fajta, az áruvá készítést jól tűri. Termőképessége jó, mely a téli és tavaszi fagyok miatt azonban gyakran lehet alacsony. Gyümölcsének minősége kiemelkedő. 

Fája a baktériumos károsodására és a leukosztómás ágelhalásra nagyon, a lisztharmatra közepesen fogékony.  Sarka vírussal való fertőzöttsége a termés mennyiségének és minőségének jelentős csökkenését, illetve romlását okozza. 

Ápolási tanácsok: metszésére minden évben kellő figyelmet kell fordítani, mert ennek hiányában a fa felkopaszodik, és termésében is visszaesés várható. Metszés után a 2 cm-nél nagyobb felületet sebkezelővel ajánlott bekenni. Az őszibarackok első számú kártevői a tafrina, levéllyukacsosodás, és lisztharmat. Az első betegségnél a levelek fodrosak lesznek, ráncosodnak, majd elszíneződnek és lehullanak. Másodiknál sárga közepű, vörös szegélyű foltok jelennek meg, idővel kilyukadnak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom