Sunbeam őszibarack

A Sunbeam őszibarack – vagy más néven Napsugár – egy fantasztikus ízű sárga húsú őszibarack. Igazi klasszikus idénygyümölcs. Amerikából származik, és hazánkban az egyik legelterjedtebb fajták egyike volt, mára azonban már csak a házi kertekbe telepítik, főleg kiváló íze és széleskörű felhasználási lehetőségei miatt. Az őszibarack egy igen népszerű, kedvelt gyümölcs hazánkban, mely a barack nemesítőknek köszönhetően, már több hónapon keresztül is elérhető.  Hiszen az őszibarack fajták érése napjainkra június közepétől akár október elejéig eltarthat.

Sunbeam – Napsugár – őszibarack jellemzői

A Sunbeam érési ideje július végétől augusztus első feléig tart, a Redhaven őszibarack érése előtt. Középérésű, sárga húsú, magvaváló fajta, a mag körüli részen a húsa enyhén piros.  Gyümölcse nagy méretű, szabályos gömb alakú, héja sárga színű, élénkpirossal bemosódott, vékony és sérülékeny, gyümölcse éréskor hullik. Gyorsan puhuló, sárga húsú, lédús, mely ezen tulajdonságai miatt nehezen szállítható és nem tárolható jól.

Sunbeam őszibarack ültetése, gondozása

A Sunbeam – vagy Napsugár – barack fája középerős növekedésű, termőképessége és termésbiztonsága kiváló. Ültetése előtt ennek figyelembevételével is érdemes gondosan megválasztani a helyét, már a facsemete megvásárlása előtt. Meleg fekvésű, fagyvédett helyre érdemes telepíteni. A talaj iránt nem igényes.

Ültetését szabad gyökerű facsemete esetén kora tavasszal (március-április), illetve ősszel (október-november) érdemes elvégezni. Konténeres facsemete esetén márciustól novemberig. Célszerű a szabad gyökerű csemetéket ültetés előtt legalább fél-egy napra vízzel teli vödörbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótoljuk. Az ültető gödör mérete legalább a gyökérzet kétszerese legyen, amit érdemes istállótrágyával megszórni és a földdel elkeverni beültetés előtt.

A Napsugár gondozása

Metszése először ültetéskor, majd az első három évig korona alakító metszés-, ezt követően minden év márciusa körül egy fenntartó metszés szükséges. Már a 2-3 éves csemeték termést hoznak, és bőven is terem. Ritkítani kell a kis barackokat, hogy megfelelő nagyságúra tudjanak fejlődni. Sokáig él, metszéssel alacsonyan tartható, kisebb kertekbe is kitűnő választás. Ellenállóképessége átlagosnak mondható, de a megfelelő növényvédelemmel könnyen megvédhető.

Sunbeam őszibarack felhasználása

Főleg azonnali, friss fogyasztásra ajánlott. De mivel rendkívül lédús főleg ivólevek, befőttek, lekvárok készítésére is alkalmas a friss fogyasztáson túl, annál is inkább mivel a héja könnyen lehúzható, húsa olvadó, lédús és magvaváló. De természetesen ez az őszibarack fajta is felhasználható levesekbe, süteményekbe, akár húsok mellé is. Az őszibarack egy vitamindús, egészséges gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával számos betegség meg is előzhető. Az őszibarack jótékony hatása a szervezetre azonban elsősorban nyers állapotban érvényesül. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom