Suncrest őszibarack érési ideje

A Suncrest őszibarack érési ideje augusztus közepén van. A Suncrest Amerikából származik és már 1959 óta megtalálható a kereskedelmi forgalomban. Hazánkban az őszibarack fajták nagy népszerűségnek örvendnek, melynek elsődleges oka a gyümölcs rendkívül finom, zamatos ízében rejlik. Az őszibarack nevével ellentétben már nyár derekától elérhető a barack nemesítőknek köszönhetően.

A hazánkban termeszthető fajták június közepétől akár október elejéig érlelhetik gyümölcseiket. Termelési cél szerint megkülönböztethető ipari és étkezési célra termesztett őszibarack. Ezeken belül is léteznek fehér húsú, illetve sárga húsú fajták, valamint magvaváló és magjukat tartók is. A héjuk alapján is különbséget lehet tenni, hiszen lehetnek molyhos és csupasz – vagy más néven kopasz – barackok, ez utóbbiak a nektarin fajták.

Suncrest őszibarack érési ideje és jellemzői

A Suncrest fajta érési ideje augusztus közepén-végén van. Redhaven őszibarack után érik körülbelül 18-20 nappal. Érési idejében a legjobb tulajdonságokkal rendelkező fajta. Gyümölcse igen nagy – 140-200 gramm átlagsúlyú, lapított gömb alakú, csúcsa kissé besüllyedt. Felülete gyengén szőrözött, sárga alapszínét 60-80%-ban bordópiros bemosott fedőszín borítja. Sárga húsú, a magkörül pirosra színeződik, szilárd állományú, harmonikus, kiváló ízű, lédús. Jól szállítható ás tárolható. Friss fogyasztásra és befőttként is kitűnően alkalmas fajta. 

Suncrest őszibarack ültetése, gondozása

Ennek a fajtának a fája középerős növekedésű, rendszeresen és bőségesen terem. Mivel a hideget közepesen tűri, érdemes fagy védett helyet keresni neki az ültetés előtt. Fényigényes, a napos helyeket kedveli. Közepes vízigényű. Viszont minél jobbak a körülmények számára: jó víz elvezetésű, tápanyag dús talajban terméshozama is bőségesebb. Az őszibarack legeredményesebben jó vízgazdálkodású, humuszban, tápanyagban gazdag, kissé levegős talajban fejlődik.

Virágai rózsa alakúak, korán nyílnak. Fogékony a baktériumos károsodásra és a leukosztómás ágelhalásra, de a lisztharmatra kevésbé fogékony. Az őszibarackok első számú kártevői a tafrina, levéllyukacsosodás, és lisztharmat. Az első betegségnél a levelek fodrosak lesznek, ráncosodnak, majd elszíneződnek és lehullanak. Másodiknál sárga közepű, vörös szegélyű foltok jelennek meg, idővel kilyukadnak.

A Suncrest őszibarack kiváló termőképessége és kiváló áru értékű gyümölcsei alapján érési idejében a legjobb fajta.

Az őszibarack rendkívül egészséges gyümölcs, mivel rendkívül magas a benne található vitamin- és ásványi anyag. Rendszeres fogyasztás mellett az őszibarack jótékony hatása is érvényesül, hiszen számos betegség megelőzhető általa. Mindenképpen érdemes napi 2-3 darabot is elfogyasztani belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom