Vénusz őszibarack

A Vénusz őszibarack egy középérésű nektarin, vagy más néven kopasz barack fajta. Igazán lédús, finom fajta, melynek az őszibarackkal ellentétben – mely enyhén molyhos –, teljesen sima a héja. Ezért a nektarin fa többféle módon ismert, így pl. kopasz barack, sima héjú barack néven. A szilva és az őszibarack kereszteződése hozta meg ezt az új, nagyon finom gyümölcsöt. A nektarin az őszibarack egyik alfaja, mely önmagában is egy vitaminbomba. Mára az őszibarack az egész világon ismert és elterjedt fajta.

Vénusz őszibarack jellemzői

A Vénusz barack érési ideje augusztus végén, szeptember elején van a Fantasia fajta után. Középérésű, sárga húsú fajta.  Gyümölcsei nagy méretűek átlagosan 150-160 gr tömegűek, akár 60 mm feletti átmérővel. Nagy gyümölcsei aszimmetrikus, megnyúlt sárga alapon, fénylő piros fedőszínű. Magvaváló, húsa sárga színű, az állaga kemény, lédús, rendkívül ízletes, aromás. Jól szállítható és jól tárolható.

Fái erős növekedésűek, melyek fagyérzékenyek. Nagy termőképességűek. Rendszeresen bőven terem.

A Vénusz őszibarack ültetése, gondozása

Már a nektarin fa beszerzése előtt érdemes a helyét gondosan megválasztani. Lehetőleg fagymentes, napos helyre kerüljön. Ültetését szabad gyökerű facsemete esetén kora tavasszal (március-április), illetve ősszel (október-november) érdemes elvégezni. Konténeres facsemete esetén márciustól novemberig. Érdemes a szabad gyökerű csemetéket ültetés előtt legalább fél-egy napra vízzel teli vödörbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótoljuk.

Az ültető gödör méretét célszerű legalább a gyökérzet kétszeresének megfelelően kiásni, amit célszerű istállótrágyával megszórni és a földdel elkeverni beültetés előtt. Öntözése az ültetéskor bőséges kell legyen, aztán a gondozása során csak mérsékelten, az időjárási viszonyoknak megfelelően. Ez a nektarin fajta talaj típusát tekintve jól alkalmazkodik, de főleg a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag levegős talaj a megfelelő számára.

Ültetéskori metszést szükséges alkalmazni, majd az első 3 évben korona alakító metszést, ezt követően minden év tavaszán (február vége-április eleje) fenntartó metszést. Ha nincs minden évben visszanyesve, akkor felkopaszodik a fája és visszaesik a terméshozam. A folyamatos ápolást, gondozást bő terméssel hálálja meg.

A Vénusz felhasználása

Főleg azonnali friss fogyasztásra ajánlott. Az őszibarack fajták legtöbbje alkalmas konyhai felhasználásra, levesekbe süteményekbe, azonban nem minden fajta alkalmas őszibarack befőzésre. De ez a fajta befőttek, lekvárok, dzsemek készítésére is kiváló. Az őszibarack egy rendkívül egészséges, vitamindús gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával számos betegség is megelőzhető. Fontos figyelembe venni azonban, hogy az őszibarack jótékony hatása a szervezetre elsősorban nyers állapotban érvényesül. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom